Любомир Иванов |
Posted: 27 Nov 2010 11:10 AM PST Ежедневната нужда от определено количество пълноценни белтъчини ни изправя пред един сравнително ограничен избор от храни– основно месо, риба и яйца. Глътка разнообразие могат да ни предложат млечните продукти. Те са и частично решение за лактовегетарианците да приемат животински протеин. В зависимост от целите, метаболизма и диетата могат да се позволяват определени млечни продукти в различни количества. Обезмаслената извара и полумасленото сирене например могат да бъдат удачен избор при режими за отслабване. А за качване на маса преди години се препоръчваше много прясно мляко. Лично аз като ученик с ограничен бюджет, но огромно желание за по-големи мускули съм консумирал по 5 (!) кофички кисело мляко дневно. Но при приемането на млечни продукти, особено в по-големи количества, първо трябва да се уверите дали не страдате от един много разпространен проблем – лактозната нетолерантност.
КАКВО Е ЛАКТОЗА? Лактозата е млечната захар, съдържаща се основно в млякото и някои млечни продукти. Ензимът, който разгражда сравнително голямата й молекула до съставляващите я глюкоза и галактоза се нарича лактаза. При липса или недостиг на този ензим лактозата не може да бъде усвоена и достига до дебелото черво. Там бактериите я разграждат до млечна киселина, въглероден диоксид и водород (понякога и метан). Това води до раздуване на чревната стена и причинява болки и газове. В такива случаи се говори за лактозна нетолерантност (непоносимост или нетърпимост).
ПРИЧИНИ ЗА ЛАКТОЗНА НЕТОЛЕРАНТНОСТ Съществуват три причини за развитието на лактозна нетолерантност. Първата е вродена липса на лактаза, дължаща се на мутация на гена, отговорен за производството на ензима. Нарича се първична (или истинска) лактозна нетолерантност и проблемът започва още от първият ден след раждането, тъй като майчината кърма също съдържа големи количества лактоза. Тези случаи са много редки, но опасни, защото бебетата не започват да наддават тегло и могат да се дехидратират. При тях следва да се назначи специална диета (адаптирано мляко без лактоза). Лактозна нетолерантност се получава и вследствие на нарушено производство на лактазата. Може да възникне няколко дни след раждането или на по-късен етап, като най-честата причина са травми, възпаления или инфекции, които увреждат лигавицата на тънките черва, където се произвежда ензимът. Последствията са от лек недостиг до пълна липса на лактаза. Основната причина за лактозната нетолерантност след детска възраст е генетично заложеният спад в производството на лактаза, който започва обикновено след третата година. Счита се, че се дължи на механизъм, целта на който е да подпомага отбиването от кърмене – регулаторен белтък подтиска производството на лактазата след определена възраст т.е. изглежда по-нормално е човек да има лактозна нетолерантност, отколкото да няма. Твърдението се потвърждава и от статистиката. Средно 75% от населението на земята изпитва в по-малка или в по-голяма степен лактозна непоносимост – трима от всеки четири души. След като развиването на лактозната нетолерантност е нормално да се случва, защо една не малка част от хората усвояват лактозата без проблем? Обяснението е просто и се съдържа само в една дума – еволюция. Нека първо погледнем географското и етническо разпостранение на проблема. От картата се вижда, че лактозната нетолерантност е по-малко разпространена при народи, за които млякото е основна храна от хилядолетия. Предполага се, че при тях е възникнала мутация в гена, отговорен за подтискането на производството на лактазата.
СИМПТОМИ И ПРОБЛЕМИ Обикновено симтомите започват около 30 минути след прием на определено количество млечни продукти. Могат да варират от леки до много тежки и включват:
Това колко от симтомите ще изпитате, с какъв интензитет и колко лактоза ще ги провокира, зависи от индивидуалната ви степен на лактозна непоносимост. Някои хора не могат да изпият чаша прясно мляко, но успешно се справят с кисело мляко, където лактозата е по-малко. Други получават проблеми дори при консумацията на сирене и извара, които имат много малко млечна захар. Освен неприятните последствия със споменатите симтоми, при висока степен на лактозна нетолерантност, ограничаваща консумацията на всякакви млечни продукти, могат да възникне и друг проблем. Тъй като тези продукти са основен източник на калций за организма, възможно е да се получи калциев дефицит, което да доведе до остеопороза. Това трябва да се вземе под внимание и да се консумират други храни богати на калций, като зелено-листни зеленчуци и ядки и семена или да се добави калций под формата на хранителна добавка.
ДИАГНОСТИКА Диагностицирането само на базата на симтомите не е възможно, тъй като те се припокриват със симтомите на други стомашни проблеми, които могат да се обострят при прием на млечни продукти. Може и да имате алергия към млякото. Но ако получавате някой от изброените симптоми до 3 часа след прием на прясно мляко, а нямате проблем с консумацията на сирене и извара, най-вероятно става въпрос за лактозна нетолерантност. Това ако желаете може да установите чрез различни тестове, към които ще ви насочи всеки гастроентеролог.
СЪДЪРЖАНИЕ НА ЛАКТОЗА В РАЗЛИЧНИ ХРАНИ Като първоизточник на всички млечни продукти, в прясното мляко има най-много лактоза. Справка колко лактоза има в определено количество от популярните млечни продукти може да направите от следващата таблица. Имайте предвид обаче, че ако лактозата нормално се среща в млечните продукти, тя се добавя и в много други храни, като хляб, готови житни закуски, различни сладкарски изделия, готови супи, картофено пюре и други. Протеиновите шейкове от мляко – суроватъчен и казеинов, също съдържат малко лактоза, като количеството зависи от качеството (съответно и цената) на конкретният продукт. По-евтините продукти, освен по-малък процент белтъчини имат и повече лактоза, а съдържанието й трябва да бъде отбелязано на етикета.
РЕШЕНИЕТО Преди всичко трябва да се определи индивидуалният праг на поносимост към лактозата, като се наблюдават споменатите симтоми, както и да се изключат други стомашни проблеми и алергии. Обикновено повечето хора с лактозна нетолерантност не могат да консумират прясно мляко, но нямат проблем с останалите млечни продукти. Но за тези, при които всички продукти с лактоза създават дискомфорт и желаещите да консумират прясно мляко могат да приемат ензима лактаза под формата на хранителна добавка или да консумират мляко без лактоза. |
You are subscribed to email updates from Любомир Иванов To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
No comments:
Post a Comment